Rakkaan ihmisen poismeno on emotionaalisesti todella rankkaa. Viimeisin mieleentuleva asia voi olla kuolinartikkelin kirjoittaminen. Kuolinilmoitus voi olla kuitenkin yksinkertaista. Minimissään voi vain ilmoittaa nimen ja kuolinpäivän ja hautajaisten ajankohdan ja paikan. Jos voimavaroja riittää, voi myös laajemmin kuvailla henkilön elämää joko lehteen painettavaksi tai läheisille jaettavaksi.

Läheisen poismenon pitäisi aiheuttaa mahdollisimman vähän hautajaisiin liittyvää stressiä omaisille. Läheisillä pitäisi olla varmuus, että asiat ovat hoidossa vaikka omat voimat eivät riittäisikään.

Mitä eroa on kuolinilmoituksella ja kuolinartikkelilla?
Kuolemantapauksen kohdatessa tapahtuu monenlaisia asioita. Sen emotionaalinen taakka on läheisille valtava ja sitä ei saisi turhaan kasvattaa. Ensimmäiseksi pitäisi yksinkertaisesti ilmoittaa mitä on tapahtunut. Tässä muutamia ajatuksia kuolinilmoituksista ja -artikkeleista.

Kuolinartikkeli ja kuolinilmoitus pähkinänkuoressa
Kuolinartikkeli on kuolinilmoitusta laajempi kuvaus edesmenneen poismenosta mutta myös hänen elämänsaavutuksistaan, perheenjäsenistään, huomionosoituksista, asemasta. Kuolinartikkeli on vuosisatoja vanha tapa muistella edesmennyttä, nykyään usein käytetään nettiyhteyksien tarjoamia sähköisiä tapoja.

Tässä muutamia asioita julkiseen netti-ilmoituksen tekoon.
· kuolinsyy
· asepalvelu
· koulutus
· uskonnollinen vakaumus
· saavutukset, huomionosoitukset, palkinnot
· harrastukset, aktiviteetit
· hyväntekeväisyysprojektit
· jäsenyydet paikallisissa tai valtakunnallisissa järjestöissä
· ammatti ja työhistoria
· julkaisut (joko omat tai edesmenneestä kirjoitetut)

Kuolinilmoitus
Perinteisesti kuolinilmoitus on suppeampi ja vähemmän henkilöä kuvaileva. Sitä käyrtetään pääasiassa tarjoamaan tietoa hautajaisten järjestelystä. Se on lyhyt ja informatiivinen, usein paikallisessa lehdessä julkaistu ilmoitus.

Muutamia perusasioita kuolinilmoituksen laatimiseen:
· koko nimi
· asuinkaupunki
· surevat perheenjäsenet ja sukulaiset
· muistopalveluksen aika, paikka ja päiväys (katoliset ja ortodoksit viettävät vainajan muistopalveluksia, protestanteilla tapa on tuntematon)
· hautajaisseremonian aika, paikka ja päiväys
· järjestävä taho
· kukkien sijaan hyväntekeväisyyskohteen tiedot
· valokuva (harvinaista Suomessa)

Kuten aikaisemmin mainittiin, kuolinilmoitukset usein julkaistaan nykyisin verkossa ja näin voi julkaista myös kuolinartikkelin. Linkin voi jakaa kenelle tahansa. Maailma on digitalisoitunut eikä enää olla vain painetun sanan varassa. Seuraile blogiamme, sieltä näet kysymyksiä ja vastauksia koskien elämän päättymistä.