Monia järkyttää jo ajatuskin kuolemasta. Hautasaattue saa useimmat tuntemaan epämukavia ajatuksia. Mieleen saattaa nousta kysymys elämän ja kuoleman mysteereistä. Mitä kuolemassa tapahtuu? Mitä kuoleman jälkeen tapahtuu? Kuoleman kysymykseen on valtavasti erilaisia vastauksia, uskomuksia ja tulkintoja.

Useimmat olettamukset ovat keksittyjä tarinoita ja vain uskomnuksia. Mutta ajoittain suuret sielut kuten filosofit ja joogit ottavat syntymän tähän maailmaan ja ratkaisevat elämän ja kuoleman kysymyksen omalla kohdallaan. Nämä valaistuneet ihmiset vapautuvat ajan kahleista ja nousevat ajan ja paikan yläpuolelle ns samadhiin eli heistä tulee ajattomia.

Tämä ajattoman tilan saavutettuaan on helppo ymmärtää mitä elämä oli ennen kuolemaa. Useat tunnetut joogit ovat saavuttaneet kirkkaan tietoisuuden tilan, jossa elämä on ikuista ja loppumatonta. Elämä ei ala eikä sillä ole loppua. Ne ihmiset, joiden elämä näyttäisi loppuvan, ovat vain kehonsa kestävyyden loppuvaiheessa. Keho taas on rakennettu viidestä elementistä eli maa, vesi, ilma, tuli ja eetteri.

Ihmiskeho on kuolevainen, se syntyy ja sen täytyy luopua elämästä jonain päivänä. Vaikka eläisi pitempäänkin kuin sata vuotta, sellainen päivä tulee, että tämä kuolevainen keho on jätettävä ja palattava takaisin alkuperäiseen olotilaan.

Vaikka kehon kuolema on meille tuttu, useimmat eivät ymmärrä mitä sielulle tapahtuu. On mahdotonta palata tuhoutuneeseen kehoon, joten mikä ja miksi on olevaista kuoleman jälkeen? Se on pysynyt mysteerinä tähän asti. On kertomuksia, joissa kehosta vapautuneet sielut ovat siirtyneet johonkin toiseen maailmaan. Tämän maailman olemassaoloa ei kukaan ole kuitenkaan pystynyt vahvistamaan.

Intian pyhien kirjojen, joita kutsutaan nimellä Puranat, kun henkilö kuolee niin sielu aloittaa matkansa luopumalla kehosta. Sielulla on kolme erilaista polkua valittavanaan. Monet kyllä ajattelevat, että kuolema todella tapahtuu mutta on mahdotonta tietää missä ja milloin. On yllättävää, että kuoleman hetken voi kyllä aavistaa.

Puranat sanovat myös, että on muutamia merkkejä, joista henkilö voi tietää, että kuolema on lähellä. Kannattaa pitää mielessä, että nämä kuoleman läheisyydestä kertovat oireet ovat henkilökohtaisia ja niitä ei voida mitata laboratoriokokein tai lääketieteellisin keinoin.

Tässä merkkejä kuoleman lähestymisestä:
· Jos ajan myötä ei enää näe nenänpäätään, se on merkki lähestyvästä kuolemasta. Silmät kääntyvät kuoleman lähestyessä hitaasti ylöspäin ja kääntyvät kokonaan nurin kun kuolee.
Näyttää kuin kuu jakautuisi osiin juuri ennen kuolemaa. Henkilön mielestä kuu on jakaantunut kahtia vaikka mitään tällaista ei tapahdu oikeasti.
Yleensä kun ihminen nostaa kädet korvilleen, on edelleen mahdollista kuulla ääniä mutta kuoleman edellä korvat eivät enää rekisteröi ääniä.
Henkilö tuntee ikään kuin koko ajan joku tuntematon istuisi hänen edessään. Kuoleman lähestyessä henkilön varjo jättää hänet.
Henkilö näkee varjon kaltaisia olentoja, menneitä sukulaisia tms. Tällaiset varjot ilmestyvät ja pysyvät lopulta juuri ennen kuolemaa.
Juuri ennen kuolemaa keho erittää outoa tuoksua, kalman hajua.
Peilistä katsoessa henkilö ei enää näe omaa kuvaansa ja jos peiliin ilmestyvät jonkun toisen kasvot, kuolema seuraa 24 tunnin kuluessa.